info | kwaliteit in maatwerk


Een plank is een plank, zou je zeggen...
4 zaagsneden, wat gaten boren, een montagesysteem en klaar.

Toch gaat dit niet op voor "zwevende" planken op maat, die van enige kwaliteit zijn, én dat vooral ook blijven in de loop der jaren!

Ons meest simpele planken systeem bestaat al uit minimaal 32 zaagsneden!
U vind op deze website veel info over de bijzondere en écht unieke planken die wij al sinds 2007 in kleine series naar wens van de klant maken.

LET OP VOOR ANDERE AANBIEDERS!  Lees de informatie op deze pagina!

Neemt u a.u.b. de tijd om het één en ander tot u te nemen.
Weet waar u aan begint als u iets blind bevestigd aan uw muur op wilt hangen!


* Klik op uw onderwerp van keuze om uitvoerige informatie te lezen.

1. Verschillen tussen de 2 systemen


- Systeem 4,5cm: Geschikt voor volzetten met grote boeken of andere zware belasting. Uniek systeem met zeer eenvoudige montage.

De boekenplanken die wij maken op basis van het
4,5cm systeem worden op semi-ambachtelijke wijze samengesteld uit verschillende lagen: een 5-laags Multipanel samenstelling van MDF, met daartussen een lichtgewicht massieve kern. Het geheel wordt voor u op maat per plank verlijmd en onder hoge druk samengeperst, waarna de zijkanten weer worden afgewerkt met MDF. Dit resulteert in een lichte, sterke en zeer stabiele plank.

Voor bevestiging op de muur komt er in iedere plank een speciaal met de hand gemaakt frame, op maat gemaakt en van dikwandig en zwaar staal. Bevestiging op de muur middels gewone pluggen van 10mm. Wij maken voor iedere maatvoering tevens een boor / afteken mal voor overname van de gaten op de muur.

Dit systeem is in verhouding met welk ander systeem dan ook:
zeer gemakkelijk te plaatsen, en heeft absoluut de hoogst mogelijke draagkracht voor blind bevestigde planken. Zonder bouwkundige aanpassingen!

Door het hoge draagvlak geschikt voor diepere planken tot ca. 50cm diepte. Als toepassing voor TV, audio/video, computertafel etc. . In speciale dikkere uitvoering zelfs als een zwevend bureau leverbaar!

Wij bieden als enige 3 jaar garantie op doorhangen ! (4,5cm systeem - 70KG standaard diepte - bij diepere planken neemt de belasting iets af afhankelijk van de sterkte van uw muur)- Systeem 3,5cm: Geschikt voor lichte belasting met enkele boeken of accessoires.

Het systeem met een basis van 3,5cm wordt gemaakt met een top/bodemlaag van MDF, met daartussen een speciale verlijmde lichtgewicht massieve kern. Afwerking aan de zijkanten verlijmd en versterkt met een laag van MDF, en aan de binnenzijde voorzien van een multiplex regel voor plaatsing in een stevig aluminium profiel wat u via standaard pluggen op uw muur kunt schroeven. Enige handigheid in klussen is wel vereist voor dit systeem!

De draagkracht van dit systeem is een stuk lager dan ons zwaar belastbaar 4,5cm systeem, maar is prima geschikt voor plaatsing van enkele boeken of accessoires. Wij maken 3,5cm planken niet in diepe uitvoering voor o.a. audio/video omdat er met een wandplank van deze dikte simpelweg te weinig draagvlak is. Diepe én dunne planken zwaar belast gaan dan op den duur altijd doorhangen!

Uiteraard zijn er
geen schroeven zichtbaar op of onder de planken!


** Wij hebben veel tijd gestoken in het ontwikkelen van beide systemen. Derhalve laten wij geen details van de planken/montage zien op deze website of showroom, om goedkope imitaties tegen te gaan!

2. Verschillende manieren van afwerkingen


De basisafwerking van al onze planken is MDF, dit zijn de meest voordelige uitvoeringen, en kunt u afwerken door het zelf in een lak van uw keuze te zetten. De planken zijn geschuurd en kanten netjes afgewerkt zodat u direct kunt beginnen met lakken.

Optionele afwerkingen zijn in een ruime keuze mogelijk met o.a.
HPL, HPL Hoogglans krasvast (nieuw), HPL Houtprint (op aanvraag), Echt hout houtfineer en spuitwerk in gewenste RAL of Sikkens kleur.

Wij gebruiken geen standaard HPL's, maar enkel geselecteerde uitvoeringen met een luxe oppervlakte structuur. Gecombineerd met speciale 1mm ABS kanten waardoor de randafwerking nagenoeg onzichtbaar is.

Logoset_1

Meer informatie over deze afwerkingen vind u in onze ruime collectie!

3. Mogelijkheden maatvoering / hoeken


- De standaard maximale lengte is over het algemeen 300cm
- langer is via koppeling altijd mogelijk, HPL naadloos ruim 365cm
- Het 4,5cm systeem is standaard 29cm diep
- minder diep heeft geen meerprijs, elke gewenste maat mogelijk
- Diepere planken hebben een meerprijs, maximale diepte van c.a. 50cm
- Dikkere planken zijn tegen meerprijs leverbaar op aanvraag
- Het 3,5cm systeem is
maximaal: 25cm diep en 240cm lang
- minder diep heeft geen meerprijs

- Schuine hoeken zijn mogelijk, echter alleen bij hoeken groter dan 90 graden. Dit in verband met de montage vanaf de voorzijde naar de muur toe!

* bij korte lengtes berekenen wij de meterprijs / diepere planken hebben een toeslag!

4. Mogelijkheden kabeldoorvoer / verlichting


- Inbouw van één of meerdere kabeldoorvoeren is mogelijk, zie
collectie
- Inbouw van verlichting is mogelijk, zie
collectie (4,5cm systeem, beperkte mogelijkheden bij licht belastbaar)

Wij bieden inbouw aan als extra service. Wel vragen wij van u om duidelijke informatie aan te leveren.

5. Mogelijkheden voor montage


BELANGRIJK!

Wij maken deze boekenplanken op zeer kleine schaal, en betreft slechts een bijzaak op onze dagelijkse werkzaamheden in de interieurbouw. Wij hebben geen eigen bezorgdienst, dus aflevering en/of eventuele montage door ons is doorgaans enkel mogelijk (voornamelijk in de regio Brabant) tegen uurtarief!

De montage:


Het 4,5cm systeem is door iedereen met enige basis klus ervaring prima zelf te monteren. Wij leveren een duidelijke handleiding en boor / afteken mal (per lengte-maatvoering) mee. Alles wat u nodig heeft is een waterpas, potlood, boormachine, boor 10 en een steeksleutel 13.

De maximale belasting is extreem hoog! Dit wil niet zeggen dat het moeilijk is om te monteren, en de te gebruiken pluggen en bouten zijn gewoon standaard bevestiging materialen. Juist door de unieke samenstelling van de lichtgewicht planken is de montage eenvoudig. Zeker bij een wat slechtere muur is met ons systeem dan maximaal voordeel te halen!


Het 3,5cm systeem is door iedereen met enige basis klus ervaring prima zelf te monteren. Wij leveren een duidelijke handleiding mee en u kunt zelf de plaatsing en aantal van de schroefgaten bepalen. Alles wat u nodig heeft is een waterpas, potlood, boormachine, spiraalboor 6 en steenboor 8, pluggen, schroeven en een schroevendraaier.

Tip: Een andere mogelijkheid is een plaatselijk klus/montagebedrijf inschakelen ! Wij kunnen het uiteraard vakkundig voor u verzorgen, maar de kosten zullen meestal hoger uitvallen door de reistijd.

De te boren gaten zijn maximaal slechts 5,5cm diep dus nagenoeg ieder soort muur is geschikt. Geen gedoe met keilbouten of draadeinden verlijmen, simpele montage d.m.v. pluggen.

6. Mogelijkheden afhalen / verzending


Afhalen:

- U kunt de bestelde producten na afspraak afhalen in Eindhoven.
- Eventueel ook in de avond of weekend is afhalen vaak mogelijk!
- U kunt de producten controleren, en daarna het restbedrag betalen.

Verzending:
- Verzending van kleine plankjes is mogelijk via UPS
- U betaald tevens een bijdrage in handeling en (hoge) verpakkingskosten.
- Grote of meerdere planken zijn mogelijk via gespecialiseerde transporteur.

* Het moet goed beschermd verpakt worden. Ook dit is maatwerk en kost veel tijd.
** wij zijn géén "dozenschuiver" dus goedkoop verzenden is helaas onmogelijk !
** Wij bieden verzending aan als extra service, maar geven voorkeur aan afhalen!ups-logo

--- Veelgestelde vragen ---

?

- Wat zijn de verzendkosten?


Grote planken zijn alleen te verzenden via een gespecialiseerde transporteur. Vraag naar de kosten!

Verzending van één of enkele kleine planken gaat via UPS, u betaald hiervoor de kosten voor het verzenden en een bijdrage in de verpakkingskosten.

Vanwege het feit dat bij maatwerk het niet mogelijk is om een standaard verpakking te gebruiken hebben wij veel werk met het inpakken en verzenden van elke plank. Daar het een uniek product is en wij hiervoor klanten door geheel Nederland en o.a. België hebben die geen tijd hebben om naar Eindhoven te komen bieden wij verzending toch aan als extra service!

De kosten berekenen wij op verzoek voor u uit bij aanvraag van een definitieve offerte, u kunt zelf ook meer informatie over de mogelijkheden en kosten bekijken via:

www.ups.com/europe/nl/dutindex.html


ups-logo

- Wat is de draagkracht van de planken?


Het hangt af van verschillende factoren zoals het formaat en gewicht van de plank, de sterkte van de muur, en uiteraard de keuze in het montagesysteem.

De planken die wij maken zijn zeer licht van gewicht, en uiterst stabiel door de MDF Multipanel 5-laags sandwich-constructie. (Dus geen spaanplaat met karton, of enkel vuren regels vulling)

Een 4,5cm plank volledig volzetten met grote boeken is geen enkel probleem. In de standaard diepte van 29cm kunt u ruim 70KG per strekkende meter belasten zonder dat het ook maar een millimeter gaat doorhangen! Dit systeem is naast de extreem hoge draagkracht (iets beters kunt u echt niet vinden) bovendien zeer eenvoudig te monteren. Bij lichte belasting zijn er minder boorgaten nodig, wat tevens een zeer groot voordeel is met een hoog belastbaar systeem.

Onze genoemde 70KG belastbaarheid is gegarandeerd voor vele jaren, en dus niet de maximale belasting voor korte duur die sommige fabrikanten van planksteunen opgeven als "belastbaarheid".

Een 3,5cm plank is geschikt voor een lichtere belasting zoals enkele boeken of accessoires. Een prima decoratief alternatief met dezelfde luxe uitstraling tegen een lagere prijs!


Blinde planken worden soms ook gemonteerd door middel van lange pinnen of draadeinden in de muur, of beugels die overeen komen met de planken van ikea. Dit in combinatie met zwaardere planken heeft lang niet zo'n hoge draagkracht en kan op den duur zelfs gevaarlijk zijn. Wij geven op ons 4,5cm systeem 3 jaar garantie op doorhangen, en is voor alle soorten muren geschikt!

Informeer daarom ook altijd naar de draagkracht als u ergens planken laat maken, en vraag of u garantie krijgt op doorhangen!

Wij zijn de uitvinder van de extreem belastbare boekenplank, ons montage systeem is nergens anders te koop!

- Welke dieptes zijn mogelijk?


Standaard worden de 4,5cm planken gemaakt op 29 cm diepte wat doorgaans perfect is indien u middelgrote tot grote boeken wilt plaatsen. Minder diep is natuurlijk geen probleem, en heeft geen meerprijs.

Dieper kan ook, maar heeft wel als gevolg dat het draagvermogen iets minder wordt. Tot maximaal zo'n 50 cm is dat nog prima te doen als u het niet héél erg zwaar wilt belasten, maar u kunt anders het beste even aangeven waar u de planken precies voor wil gaan gebruiken. Nog dieper is mogelijk, maar dan wordt de plank eventueel iets dikker.

Ons systeem kan erg veel hebben, hoger belastbaar kunt u nergens laten maken. bij diepe planken is overigens uw muur de zwakste schakel! Deze moet dus van redelijke kwaliteit zijn, bij een minder goede kwaliteit muur bestaat de mogelijkheid om met "chemische ankers" te werken.

De 3,5cm planken maken wij maximaal op 25cm diepte, wat het systeem uitermate geschikt maakt als goedkoper alternatief voor plaatsing van accessoires of enkele kleine tot middelgrote boeken.

Wilt u diepe planken voor bijvoorbeeld Audio/Video, of als toepassing als klein bureau: Enkel ons exclusieve 4,5cm systeem is hier voor geschikt, andere systemen hebben simpelweg te weinig draagvlak en gaan op den duur doorhangen.

- Planken tussen (schuine) muren plaatsen?


Indien u planken tussen twee muren wil plaatsen (een nis) heeft het bij lengtes tot zo'n 75 cm soms geen zin om ons systeem te gebruiken. U kunt dan planken laten maken met enkel uitsparingen aan de zijkanten en eventueel achterkant. Er is dus geen stalen frame nodig wat in de binnenkant van de plank over de complete lengte zit, wat het systeem veel duurder maakt door materiaalkosten en arbeidsloon.

Bij lange breedtes is ons systeem dus wel een prima oplossing. De maatvoering zal wel exact opgemeten moeten worden, en wij raden u aan om een speling van 2mm aan te houden. De muren zullen tevens redelijk haaks op de achtermuur moeten staan, anders is het niet mogelijk om de planken vanaf de voorzijde over het frame te schuiven.

Loopt de muur schuin met een hoek groter dan 90 graden dan kunnen de planken ook schuin gemaakt worden. Een schuine binnenhoek kleiner dan 90 graden is niet mogelijk want u kunt dan immers de planken niet recht over de frames plaatsen.

Wilt u planken met schuine hoeken, maak dan bij voorkeur een schets (plattegrond) met uw situatie.

- Wat is HPL precies ?


De afkorting HPL staat voor High Pressure Laminate, en is een erg sterk kunststof plaatmateriaal dat is samengesteld uit o.a. 14 lagen in fenolhars gedrenkt kraftpapier, een decorlaag en een afdekking van een harde transparante kunsthars bovenlaag met oppervlakte structuur.

Dit geheel wordt onder zeer hoge druk en warmte samengeperst tot de harde HPL bekledingsplaat van ongeveer 0,8 mm dikte.

staal_hapel

De decorlaag van het HPL kan bestaan uit een effen kleur, houtprint, andere imitaties van b.v. steen of metaal of in diverse abstracte decoren. De kwaliteit van de decorlaag, en met name de oppervlakte structuur van de kunsthars bovenlaag bepalen het uiteindelijke gezicht én gevoel!

Een standaard HPL heeft meestal een zogenaamde "MiniPerl" structuur, dit is erg sterk en geschikt voor werkbladen etc. maar heeft als nadeel dat het soms een beetje een "blinkende" goedkope uitstraling heeft. Wij gebruiken echter voor de boekenplanken afwijkende structuren met een veel luxere uitstraling.


HPL is in hoge mate krasbestendig, is gemakkelijk schoon te houden en van een veel hogere kwaliteit dan melamine (dunne folie) of CPL dat doorgaans gebruikt wordt in de meubelindustrie. Toepassingen voor HPL zijn o.a ook voor keukenbladen, tafelbladen, horeca, kantoor- en winkelinterieurs en laminaatvloeren. (de goedkope bouwmarkt vloertjes zijn overigens meestal een CPL)

HPL is beschikbaar in duizenden verschillende decoren, gemaakt door verschillende producenten. Enkele veel gebruikte merken zijn b.v. Duropal Wodego, Formica, Abet Laminati, Egger, Polyray en Resopal. (de platen van Egger zijn van een dunnere CPL kwaliteit)

- Is fineer echt hout?


Ja, veel mensen zijn in de veronderstelling dat fineer namaak is, en maken de vergissing met melamine. Deze veronderstelling is dus fout!

Edelfineer is dus echt hout, alleen betreft het slechts een dunne laag. De bron van het materiaal is exact hetzelfde als het 'massief', namelijk een boom!

Wij gebruiken voor onze boekenplanken over het algemeen een speciale selectie fineer die eerst nog geperst wordt op een 'drager' of 'rug' van kunsthars (HPL) waardoor het probleemloos te verwerken is en het fineer bovendien veel harder maakt.
Daardoor is het wat oppervlakte qua sterkte ook weer nagenoeg gelijk aan massief.

Optisch is goed verwerkt fineer ook absoluut gelijk aan massief. Enkel aan de kopse zijkanten van de planken kan men zien dat het geen massief is daar de jaarringen niet zichtbaar zijn. De afwerking van fineer kan d.m.v. een blanke lak, olie of wax.

De zijkanten van de boekenplanken werken we af met meerlaags verlijmd kantfineer.

staal_edelfineer

Meer info over fineer vind u ook via: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fineer
Diverse houtsoorten: http://www.leeuwenburgh.com

- Is er ook massief leverbaar?


Nee, want massief vinden wij voor dergelijk boekenplanken veel te zwaar. U krijgt dan nooit een betrouwbaar hoog draagvermogen.

Daarnaast kan houtfineer niet scheuren of kromtrekken, en is het slechts aan de kleine linker en rechter zijkant zichtbaar dat het geen massief betreft doordat er geen jaarringen zichtbaar zijn. Het heeft geen goedkope uitstraling zoals met melamine!

Fineer voelt, ruikt en leeft! en is optisch dus ook identiek aan massief, en tevens een stuk vriendelijker voor het milieu! Wij gebruiken enkel FSC gekeurd materiaal.

Kortom: massief voor een toepassing als boekenplank raden wij af, zeker bij lange lengtes vanwege het krom trekken!

- Is het monteren moeilijk?


Nee, iemand met een basis klus ervaring kan de planken gemakkelijk zelf monteren.

3,5cm systeem: gaten boren van 8 x 50mm
4,5cm systeem: gaten boren van 10 x 55mm (pluggen en bouten meegeleverd)

Natuurlijk moet uw muur wel van een redelijk normale kwaliteit zijn dat dat de pluggen goed 'pakken'.
Bij zware belasting is de zwakke schakel juist de plug bevestiging, dus niet de plank zelf.

Geen nette rechte muur? Ons 45mm Boekenplank systeem is zonder problemen op te hangen, ook bij lange lengtes.

Twijfelachtige muur? Via uw ijzerwinkel is speciaal bevestiging materiaal in de vorm van "chemische ankers" (pluggen met speciale lijm) verkrijgbaar. Over het algemeen is dit echter niet nodig, wij geven u graag advies!

Montage op gipsplaat is mogelijk, de draagkracht is dan beperkt, afhankelijk van uw situatie.
Vanwege de diverse opbouw en diktes van gipsplaat wanden leveren wij normaal gesproken hier geen bevestiging materiaal voor mee. Hiervoor verwijzen wij u dus ook naar uw plaatselijke specialist.

Wij leveren montage-instructies mee, en bij het 4,5cm systeem tevens een mal voor het aftekenen van de te boren gaten waardoor de montage wel héél gemakkelijk wordt!Verschil prijs / kwaliteit met de concurrentie

*** Wij garanderen de beste prijs / kwaliteit - Ergens
vergelijkbare planken bestellen voor een lagere prijs?
Dan bieden wij u ons topsysteem aan tegen een 10% lagere prijs als uw andere offerte.

Op afspraak bent u welkom om onze producten te komen bekijken, laat u overtuigen van de hoge kwaliteit planken die wij al jaren professioneel maken!
Wij laten enkel het uiterlijk en draagkracht van de planken zien, we besteden liever geen tijd meer aan collega's die enkel langs komen om de details te bekijken, en hoe het dan wél goed gemaakt kan worden.

Anno 14 Nov 07 :
http://web.archive.org/web/20071113210442/http://indeo.nl/producten/boekenplanken/boekenplanken.html

IMG_3533

Boven - Wandplank 35mm voor lichte belastbaarheid
Onder - Boekenplank 45mm voor zware belastbaarheid

Disclaimer: Veilig opbergen van personen is enkel mogelijk met planken van INDEO !